Galette met vijgen en vanille-ijs

Yess het vijgenseizoen is weer van start gegaan! Ik was dan ook happy as a hippo toen ik een bakje vol zoete, rijpe vijgen cadeau kreeg afgelopen week. Lang nadenken over wat ik er mee wou doen was niet nodig, ik had al een tijdje zin om nog eens een lekker taartje te bakken! En dus werd het een galette met vijgen en vanille-ijs. Lauwwarm geserveerd waardoor het ijs er zachtjes overheen smolt. HE-MELS!

Galette met vijgen
Galette met vijgen en vanille-ijs

Nodig?

  • 120 gr bloem
  • 15 gr suiker
  • 1/2 tl zout
  • 120 gr koude boter
  • 50 ml ijswater
  • 5 rijpe vijgen
  • 1 el honing
  • 2 walnoten
  • vanille-ijs

Hoe?

  • Meng de bloem met de suiker en het zout in een grote kom
  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en kneed deze onder de bloem tot je een korrelig deegje hebt
  • Voeg dan lepel per lepel het ijswater toe
  • Kneed tot een samenhangend deegje en vorm er een bal van
  • Verpak de deegbal in een laagje plasticfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast
  • Bestuif je werkoppervlak met een laagje bloem
  • Rol er het deeg op uit tot een cirkel, +- een halve centimeter dik
  • Leg het deeg daarna op een met bakpapier beklede bakplaat
  • Snijd de vijgen in schijfjes en schik ze mooi op het deeg, blijf hierbij wel +- 3 cm van de rand van het deeg af
  • Sprenkel er de honing en kruimel er de walnoten over
  • Vouw de vrijgelaten randen van het deeg naar binnen toe
  • Plaats de galette 30 minuten op 200 graden in de oven
  • Serveer lauwwarm met vanille-ijs
  • Klaar!

Tips:

  • Wil je liever een hartige versie maken? Laat dan het bolletje vanille-ijs achterwege en smeer bijvoorbeeld onder de vijgen een laagje zachte geitenkaas
  • Je kan de vijgen ook vervangen door andere soorten fruit zoals frambozen, perzik, nectarine, appel, … .
  • Mag het wat sneller gaan? Gebruik dan kant-en-klaar kruimeldeeg uit de supermarkt

Dit recept uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram!
@stephanie_bex #kokenophakken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.