Havermoutkoekjes met rozijnen

Anderhalf jaar geleden maakte ik een meer dan geweldige trip naar New York. The city that never sleeps en waar je op elk moment van de dag kan eten wat je maar wil. Heerlijk vond ik dat. Van streetfood over echte American diners tot één van de beste restaurants ter wereld, we tried it al en ik genoot van elke minuut daar. Snel nog eens terug gaan zit er jammergenoeg nog niet in, thank you miss Rona.., maar dromen van al dat lekkers dat ik daar proefde gelukkig nog wel. Zo komen de koekjes van bekende bakkerij Levain Bakery nog regelmatig terug in mijn dromen. Zo lekker, echt niet normaal!

Onlangs kon ik weer niet stoppen met denken aan zo’n lauwwarme koekjes, nog lekker zacht vanbinnen en gevuld met rozijnen en stukjes walnoot.. dus besloot ik ze zelf na te maken! Na wat onderzoek op het internet en een paar testjes in de keuken kwam ik tot een recept dat pretty close komt bij the real deal! En dus zolang wij niet terug naar NYC kunnen halen we NYC maar naar hier in de vorm van deze zaaaalige koekjes. Enjoy darlings!

Havermoutkoekjes met rozijnen

Havermoutkoekjes met rozijnen

Nodig?

  • 225 gr koude boter, in blokjes
  • 225 gr lichtbruine suiker
  • 100 gr witte suiker
  • 2 eieren
  • 350 gr patisseriebloem
  • 125 gr havermout
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl kaneel
  • 225 gr rozijnen
  • 125 gr walnoten, fijngehakt

Keukentools?

Hoe?

  • Doe de blokjes koude boter in de keukenrobot samen met de twee soorten suiker
  • Mix een paar minuutjes tot de boter luchtig geklopt is
  • Voeg daarna één voor één de eieren toe
  • Doe nu bloem, havermout, bicarbonaat, zout en kaneel erbij
  • Meng er als laatste nog de rozijnen en de walnoten onder
  • Vorm een grote bal van het deeg en laat die een half uur tot een uur rusten in de koelkast
  • Neem een met bakpapier beklede bakplaat
  • Weeg van het deeg telkens 150 gram af en vorm er met je handen een balletje van
  • Leg het balletje op de bakplaat en duw het lichtjes plat
  • Herhaal tot het deeg volledig op is en leg maximum 5 koekjes op één bakplaat met voldoende ruimte ertussen
  • Bak de koekjes +- 11 minuten op 210 graden in de oven (ze moeten vanboven lichtbruin zijn)
  • Laat ze nog een kwartiertje afkoelen voor ze te serveren
  • Klaar!

Tip?

  • De koekjes zullen na 11 minuten bakken nog lekker ‘chewy’ zijn vanbinnen. Heb je ze liever helemaal doorbakken? Laat ze dan nog enkele minuten langer in de oven zitten.
  • De rozijnen kunnen vervangen worden door chocoladestukjes

Dit recept uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram!
@stephanie_bex #kokenophakken!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.