Spring naar de inhoud

Pannenkoeken, wie is daar nu niet dol op? Naast de zoete variant die we allemaal wel kennen bestaan er ook heel wat heerlijke hartige pannenkoeken. Blini’s bijvoorbeeld! Deze mini-pannenkoekjes op basis van boekweitmeel zijn afkomstig uit de Russische keuken en zijn bijzonder lekker in combinatie met gerookte zalm en zure room. Ik serveer ze vaak als hartig gerechtje op een zondagse brunch maar ook als aperohapje vallen deze blini’s met gerookte zalm wel in de smaak!

Blini’s met gerookte zalm

Nodig? (Voor 10 à 12 middelgrote blini’s)

Voor de blini’s: 

  • 100 gr tarwebloem
  • 100 gr boekweitmeel
  • 3,5 gr droge gist
  • 200 ml melk
  • 2 eieren
  • 1 snuifje zout

Overige ingrediënten: 

  • 100 gr gerookte zalm
  • 1 potje Campina zure room
  • 1 potje lompviseitjes of kaviaar
  • 1 citroen
  • enkele takjes dille
  • peper – zout
  • bakboter

Hoe?

  • Meng alle ingrediënten voor de blini’s in een grote kom met een garde
  • Dek de kom af en laat een half uurtje rijzen
  • Verwarm een klein klontje boter in een pan op het vuur
  • Giet er telkens twee à drie lepels van het blinibeslag in
  • Laat mooi goudbruin bakken op een middelhoog vuur aan beide kanten
  • Herhaal tot het beslag opgebruikt is
  • Schik de blini’s mooi op een bord
  • Leg er telkens een plakje gerookte zalm, een lepeltje zure room en wat lompviseitjes op
  • Werk de blini’s nog af met een stukje citroen, een takje dille, peper en zout
  • Klaar!

Tip:

  • Wil je mooie, ronde pannenkoekjes die allemaal even groot zijn? Zet dan een dresseerring in de warme pan, giet er de lepeltjes beslag in en verwijder de ring aan een tiental seconden.
  • Serveer je de blini’s als fingerfood of aperohapje? Maak ze dan kleiner!

Deze blini’s met gerookte zalm uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram!
@stephanie_bex!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Campina.