Millionaires shortbread

Vandaag een Schotse delicatesse op het menu: shortbread! Een heerlijk broos zandkoekje gemaakt van boter, bloem en suiker. Shortbread bestaat in heel wat vormen en uitvoeringen. Ik ga voor een superdeluxe versie met karamel en chocolade er bovenop. En dat noemen ze dan ‘Millionaires shortbread’, want een rijkelijk koekje verdient ook een rijkelijke naam. Het maken van deze lekkernij is helemaal niet moelijk maar het duurt wel even (bakken, opstijven, ..) maar ik beloof je dat het resultaat het wachten dubbel en dik waard is!

Millionaires shortbread

Millionaires shortbread

Nodig?

Voor het zanddeeg: 

  • 115 gr malse boter
  • 175 gr bloem
  • 50 gr lichtbruine suiker

Voor de karamel: 

  • 175 gr boter
  • 115 gr lichtbruine suiker
  • 3 el honing of ahornsiroop
  • 1 blikje gecondenseerde melk

Voor de afwerking:

  • 200 gr pure chocolade

Hoe?

  • Neem een vierkante of rechthoekige bakvorm
  • Leg er een laagje bakpapier in
  • Maak nu het zanddeeg
  • Doe de boter samen met de bloem en de lichtbruine suiker in de keukenrobot
  • Mix alles onder mekaar
  • Schep het deeg in de bakvorm
  • Verdeel gelijkmatig en druk goed aan
  • Bak het deeg 25 minuten in de oven op 180 graden
  • Maak ondertussen de karamel
  • Doe de boter, de lichtbruine suiker, de honing en de gecondenseerde melk in een steelpannetje
  • Verwarm al roerend op een middelhoog vuur tot de boter is gesmolten
  • Laat het geheel daarna 10 minuutjes pruttelen en indikken op een zacht vuurtje
  • Haal het zandgebak uit de oven en verdeel er de karamel over
  • Laat minimum twee uur (of een nachtje) opstijven in de koelkast
  • Smelt de chocolade in de microgolfoven of au bain-marie
  • Lepel over de karamel en verdeel gelijkmatig met een spatel
  • Laat opnieuw afkoelen in de koelkast tot de chocolade hard is
  • Snijd het shortbread in vierkantjes alvorens te serveren
  • Klaar!

Dit millionaires shortbread uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram!
@stephanie_bex!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.