Spring naar de inhoud

…en dat deed ik aan de hand van het boek ‘De Garnaalkroket‘. In dit boek vertellen Oostendse garnaalvissers hun verhaal en wordt er op zoek gegaan naar de geheimen van een perfecte garnaalkroket. Het bevat ook bovendien tal van recepten en tips om zelf aan de slag te kunnen gaan. En mocht je nu toch liever niet zelf de handen uit de mouwen willen steken ontdek je in het boek ook waar in Oostende de beste plaatsjes zijn om garnaakroketten te eten!

Tijdens het lezen van het grote boek der garnaalkroketten ontdekte ik dat veel Oostendenaren hun eigen recept hebben voor een heerlijke garnaalkroket. Een paar zijn er ook opgenomen in het boek. Het recept waar ik mijn oog op liet vallen is dat van Sandra. Haar recept perfectioneerde ze door de jaren heen en is eigenlijk een samenraapsel van verschillende basisrecepten. Haar geheim? Proeven! Zo kan je je kroketten helemaal naar je eigen smaak bereiden. Dat deed ik dus ook en damn wat waren ze lekker! Ik maak voortaan mijn kroketjes altijd zelf!

Wat heb je nodig?

Voor de garnaalfumet:

  • 1 kg ongepelde grijze garnalen
  • 1 l water
  • 650 ml witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 teentjes look
  • 4 tomaten, in grove stukken

Voor de vulling:

  • 125 gr boter
  • 125 gr bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml garnaalfumet
  • 1/2 limoen, het sap
  • peper – zout
  • cayennepeper – paprikapoeder

Voor het paneren van de kroketten:

  • 2 eieren
  • 1 scheutje water
  • 1 scheutje olijfolie
  • 100 gr bloem
  • 200 gr paneermeel

Hoe maak je het?

Maak de garnaalfumet:

  • Pel de grijze garnalen
  • Doe de koppen en de staarten in een grote pot en voeg water en wijn toe
  • Zet op een zacht vuurtje en doe er tijm, laurier, look en tomaten bij
  • Laat gedurende een uurtje sudderen
  • Zeef de bouillon en gebruik dit als basis voor de garnaalkroketten

Maak de vulling:

  • Neem een grote pot met een dikke bodem
  • Smelt er de boter in en roer er de bloem onder
  • Voeg melk en garnaalfumet toe
  • Proef en kruid naar smaak met peper, zout, cayennepeper en paprikapoeder
  • Roer met een klopper tot het mengsel dik wordt en loskomt van de pot
  • Doe er nog het sap van een halve limoen bij
  • Roer voorzichtig de garnalen onder de pâte
  • Stort het mengsel op een grote plaat en laat afgedekt een nachtje in de koelkast staan

Maak de kroketten:

  • Haal de vulling uit de koelkast en snijd in blokjes (je kan zelf de grootte kiezen)
  • Vul een diep bord met de eieren, een scheutje water, een scheutje olijfolie, peper en zout
  • Kluts onder mekaar
  • Vul twee andere borden met bloem en paneermeel
  • Paneer de kroketten
  • Haal ze eerst door de bloem te wentelen, daarna door het eiermengsel en ten slotte door het paneermeel
  • Bak de kroketten gedurende enkele minuutjes (afhankelijk van de grootte) op 170 graden in de friteuse
  • Ze zijn klaar als ze mooi goudbruin gebakken zijn!
  • Serveer met gefrituurde peterselie en een partje citroen of limoen

Deze garnaalkroketten uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex!

Categorieën:

Hapjes
Vis en zeevruchten

Tags:

Garnaalkroketten bakken
Garnaalkroketten maken
Garnaalkroketten zonder gelatine
Garnalen pellen
grijze garnalen
Oostendse garnaalkroketten
recepten
Zelf garnaalkroketten maken