Kaiserschmarrn

De Oostenrijkse versie van pannenkoeken? Dat zijn kaiserschmarrn! Heerlijk luchtige stukjes deeg, gekaramelliseerd en geserveerd met poedersuiker en confituur of compote. Lekker als ontbijt, dessert of vieruurtje en ideaal om je in winterse sferen te brengen. Ik deel graag het recept en geef ook enkele tips voor het maken van kaiserschmarrn!

Tips:

  • Zorg voor de juiste keukenapparatuur als je aan de slag gaat: voor dit recept heb je een weegschaal en handmixer nodig
  • Kies voor pannen met een opstaande rand zoals koekenpannen, liefst antikleef
  • Zet je vuur niet te hard tijdens het bakken, de pannenkoeken moeten langzaam stollen en mogen niet verbranden
  • Voeg aan het kaiserschmarrn beslag een snuifje kaneel toe voor een extra winterse touch
  • In plaats van een echt vanillestokje kan je ook vanille-extract gebruiken

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Nodig? (voor 4 personen)

  • 3 eieren
  • 3 el gesmolten boter
  • ½ vanillestokje, het merg
  • 2 el suiker
  • 1 snuifje zout
  • 125 gr patisseriebloem
  • 250 ml melk

Voor de afwerking:

  • Frambozenconfituur
  • Appelcompote
  • Poedersuiker
  • Boter + suiker

Hoe?

  • Scheid de eieren
  • Klop de eiwitten op tot stijve pieken
  • Voeg bij de eigelen gesmolten boter, vanille, suiker, zout, bloem en melk
  • Klop met een staafmixer tot een glad deeg zonder brokjes
  • Spatel vervolgens voorzichtig het opgeklopte eiwit onder het beslag
  • Smelt een klontje boter in een grote pan met een hoge rand
  • Giet er de helft van het beslag in en bak een vijftal minuutjes tot de onderkant goudbruin is
  • Draai de pannenkoek om en laat ook de andere kant bakken
  • Gebruik een houten spatel om de pannenkoek in kleinere stukjes te verdelen
  • Voeg aan de stukjes een extra klontje boter en twee eetlepel suiker toe
  • Laat lichtjes karamelliseren
  • Schep de kaiserschmarrn op een bord
  • Bak ook het tweede deel van het beslag
  • Bestrooi de kaiserschmarrn met poedersuiker
  • Serveer met confituur en compote naar keuze
  • Klaar!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.