Ijskoffie op twee manieren

De zomer komt eraan dus vervang ik mijn dampende kopje zwarte goud weldra voor een koude en verfrissende versie: de ijskoffie! Wie mij volgt op Instagram ziet daar regelmatig wel eens een iced latte passeren in de stories. Vaak krijg ik dan ook de vraag hoe ik die juist klaarmaak. Wel, vandaag deel ik niet één maar wel twee ijskoffierecepten met jullie. Mijn favorietjes! De eerste versie, de dagona ijskoffie, maak ik met oploskoffie en voor de tweede, een iced latte, zet ik een dubbele espresso. Heb je een koffiemachine die zelf bonen maalt? Dan kan je voor de tweede ijskoffie bijvoorbeeld bonen van Douwe Egberts gebruiken. Werkt jou machine met capsules? Dan zijn de Dolce Gusto capsules – Espresso Intenso zeer geschikt.

Ik ben heel benieuwd welke versie van de ijskoffie jullie het lekkerst vinden. Laat het mij zeker en vast weten in de comments! Persoonlijk maak ik het vaakst versie twee omdat dat net iets sneller gaat maar kies ik voor versie één als ik een echt me-time koffiemomentje wil inplannen.

Ijskoffie op twee manieren

Ijskoffie op twee manieren

Dalgona ijskoffie

Nodig? (voor 1 glas)

 • 2 el heet water
 • 2 el kristalsuiker
 • 2 el oploskoffie
 • 250 ml ijskoude melk
 • Ijsblokjes
 • Cacaopoeder

Hoe?

 • Doe het heet water, de suiker en de oploskoffie samen in een kom
 • Klop met een handmixer de massa op gedurende 5 minuten
 • De massa verandert stilaan in stijve pieken (zelfde structuur als opgeklopt eiwit)
 • Neem een hoog glas
 • Doe er enkele ijsblokken in
 • Giet er de koude melk over
 • Top het glas met het opgeklopte koffieschuim
 • Werk af met een laagje cacaopoeder
 • Klaar!

Ijskoffie op twee manieren

Iced latte

Nodig? (voor 1 glas)

 • 1 dubbele espresso
 • 250 ml ijskoude melk
 • Ijsblokjes
 • Melkopschuimer

Hoe?

 • Zet een dubbele espresso
 • Laat deze even afkoelen
 • Doe de ijskoude melk in een melkopschuimer
 • Schuim de melk koud op
 • Neem een hoog glas
 • Doe er enkele ijsblokken in
 • Giet er de afgekoelde espresso over
 • Schenk er de koude, opgeklopte melk over
 • Klaar!

Tips:

 • Deze ijskoffies zijn basisrecepten. Je kan ze nog lekker pimpen door er verschillende extra’s aan toe te voegen. Denk maar aan een lekkere siroop (karamel, vanille, amandel, …) of toppings zoals (chocoladestukjes, speculaas, nootjes, kaneel).
 • Wil je je ijskoffie helemaal decadent maken? Mix de koude melk dan nog met een bolletje vanille-ijs. Overheerlijk!

Deze ijskoffies op twee manieren uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram!
@stephanie_bex #kokenophakken!

Deze recepten kwam tot stand in samenwerking met Koffiemarkt.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.