Shakshuka

Vandaag een nieuw Midden-Oosters receptje op de blog: shakshuka! Shakshuka is een van origine een mediterrane ontbijtschotel maar wordt hier ook vaak als lunch of avondmaal klaargemaakt. Traditioneel bevat het eieren die gepocheerd worden in een pittige tomatensaus maar vaak worden er nog extra groenten en kruiden aan toegevoegd. Shakshuka wordt meestal klaargemaakt én geserveerd in een braadpan. Lekker makkelijk en bovendien heb je zo heel weinig afwas, hoe goed is dat?! Als je bovendien nog op zoek bent naar een leuke braadpan of ineens een hele pannenset dan zijn deze van GreenPan zeker de moeite om eens te bekijken! Ze zijn niet enkel mooi maar ook nog eens milieuvriendelijk. Win-win als je het mij vraagt!

Terug naar de shakshuka nu: hoe ik dit eenpansgerecht het allerliefst klaarmaak is best klassiek. Zonder vlees en met veel gedroogde én verse kruiden. Kies ook zeker voor lekker verse en biologische eitjes, want die smaken het allerbeste!

Shakshuka

Shakshuka

Nodig? (voor 2 personen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • 1 rode paprika
  • 800 gr tomatenblokjes uit blik
  • 1 kl paprikapoeder
  • 1 kl komijn
  • ¼ kl chilipoeder
  • 4 eieren
  • 1 avocado
  • 1 handje korianderblaadjes
  • 1 handje basilicumblaadjes
  • 1 handje peterselieblaadjes
  • 4 naanbroodjes
  • Olijfolie
  • Peper – zout

Hoe?

  • Snipper de ui fijn en pers de look
  • Snijd de paprika in blokjes
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan op het vuur
  • Fruit er de ui en de look in aan gedurende enkele minuutjes
  • Voeg vervolgens de tomatenblokjes toe
  • Breng het geheel op smaak met paprikapoeder, komijn en chilipoeder
  • Laat sudderen gedurende vijf minuten
  • Maak vervolgens met een houten lepel vier kuiltjes in de tomatensaus
  • Breek er voorzichtig één voor één de eieren in
  • Zet een deksel op de pan
  • Laat de eieren stollen onder het deksel gedurende 5 à 7 minuten
  • Ontpit de avocado en snijd het vruchtvlees in dunne plakjes
  • Warm de naanbroodjes op in de toaster of in de oven
  • Hak de groene kruiden fijn
  • Haal de shakshuka van het vuur
  • Schik er de avocadopartjes bovenop
  • Bestrooi vervolgens de fijngehakte groene kruiden
  • Serveer warm samen met de naanbroodjes
  • Klaar!

Tips:

  • Deze ingrediënten kan je nog toevoegen om je shakshuka extra te pimpen: feta, burrata, kikkererwten, zoete aardappel, courgette, aubergine, jalapeno pepers, chorizo, merguez, gehakt, …
  • Ook lekker met krokant stokbrood in plaats van naanbroodjes

Dit recept voor shakshuka uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met GreenPan.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.