Mini boules de berlin

De feestdagen komen eraan! En als er iets is wat ik de afgelopen jaren geleerd heb is het wel: jezelf overeten is nooit goed! Een handig trucje daarvoor is om alles zo veel mogelijk in kleine porties te serveren. Een ideaal dessertje vind ik daarom deze mini boules de berlin. Als tussendoortje vind ik zo’n grote bol altijd heel lekker maar als nagerecht kan die wel eens te zwaar vallen. Vandaar deze kleintjes dus! Nog een pluspunt: je kan ze perfect op voorhand al klaarmaken zodat je tijdens het feest er helemaal geen werk meer aan hebt. Handig!

Mini boules de berlin

Mini boules de berlin

Nodig?

Voor het deeg:

  • 500 gr patisseriebloem
  • 250 ml kokosroom
  • 35 gr verse gist
  • 1 eidooier
  • 1 vanillestokje, het merg
  • 75 gr zachte boter
  • 50 gr suiker
  • 10 gr zout

Voor de vulling:

  • 500 ml Campina halfvolle melk
  • 3 eidooiers
  • 50 gr vanillepuddingpoeder of maïszetmeel
  • 120 gr suiker
  • 1 vanillestokje, het merg

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker

Hoe?

Begin met het deeg:

  • Doe de bloem in de mengkom van de keukenrobot
  • Meng de kokosroom met de gist en het vanillemerg
  • Giet het mengsel bij de bloem
  • Meng onder mekaar, gebruik hiervoor de deeghaak
  • Voeg al mengend de eidooier, de boter, de suiker en het zout toe
  • Kneed tot een elastisch deeg gedurende 10 minuten
  • Vorm het deeg tot een bal en laat een half uur rusten onder een vochtige handdoek

Tip: Je kan het deeg ook met de hand maken, kneed dan minstens 30 minuten

Maak ondertussen de vulling:

  • Breng de melk met het vanillemerg tot aan het kookpunt in een steelpannetje op het vuur
  • Meng de eidooiers met het puddingpoeder en de suiker
  • Voeg een lepeltje of twee van de warme melk toe
  • Giet de eiermassa nu bij de warme melk
  • Roer tot een gladde pudding op een zacht vuurtje
  • Stort de pudding in een glazen schaal en bedek met een laagje plasticfolie
  • Laat afkoelen

Ga verder met het deeg:

  • Verdeel het gerezen deeg in porties van 30 gram
  • Maak er bolletjes van en leg ze op een bakplaat
  • Laat ze opnieuw rijzen gedurende anderhalf uur
  • Verhit de friteuse tot 160 graden
  • Bak de bolletjes goudbruin in +- 3 minuten
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier

Tip: De ideale rijstemperatuur voor deeg is rond de 26 graden. Dat is warmer dan in de meeste keukens. Voor een optimaal resultaat kan je daarom je oven gebruiken: verwarm je over gedurende 5 minuten (tot +- 40 graden), zet daarna de oven uit en plaats de deegbolletjes erin. Laat ze hier nu rijzen gedurende anderahalf uur.

Serveren:

  • Snijd de deegbolletjes open
  • Doe de vanillepudding in een spuitzak
  • Spuit een laagje pudding op de onderkantjes
  • Leg er de bovenkantjes terug bovenop
  • Bestrooi met poedersuiker
  • Klaar!

Dit recept voor mini boules de berlin uitgeprobeerd? Laat het mij weten via Instagram! @stephanie_bex!

Dit recept kwam tot stand in samenwerking met Campina.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.